Hari tu akak cuba buat kuih loyang. Kuih loyang ini juga diajar oleh emak yang duduk kat sebelah akak. Nak menghabiskan satu cawan tepung punyalah tak tahan sabar. So bila dah try gini akak dah give up. So untuk menambah kolesi resepi boleh la tapi nak komersil, rasanya akak dah tak sanggup kot...
Disebabkan acuan yang baru dibeli memang permulaan membuatnya begitu seksa. asyik melekat je. Lama kelaman ok la. Dan inilah hasilnya yang boleh tahan. Tapi gambar yang tak berapa cantik akak tak masukkan.
Kakak nak kongsi resepi kuih loyang ini.
1 cawan tepus beras cap teratai.
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
sedikit garam dan 2 biji telur.
bancuh dan agak2 bancuhan tersebut melekat kat acuan. kena rendam dulu acuan dalam minyak baru celup dalam acuan tepung kalau tak tak lekat nanti.
Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...

-
Pernah makan tak pulut lemak. Kalau orang kedah panggil pulut lemak la, orang luar tak pasti pulak ye. Pulut lemak boleh dipelbagaikan. Nak...
-
Rawatan pembaikan mata juling bukanlah asing lagi di negara kita sekarang ini, Ini dibuktikan dengan mata anak akak. Sebenarnya pembedahan m...
-
Just for sharing. Mak su dah open kepada siapa yang berminat dalam masakan. Nak belajar untuk suka-suka atau boleh juga nak belaj...