Rabu, 30 April 2014

PULUT LEMAK UTARA

Pernah makan tak pulut lemak. Kalau orang kedah panggil pulut lemak la, orang luar tak pasti pulak ye. Pulut lemak boleh dipelbagaikan. Nak makan dengan mempelam, durian, cempedak, sambal serunding ikan (panggil pulut sambal), inti manis kelapa (Panggil pulut inti).

Hujung minggu hari tu akak buat pulut lemak makan dengan sambal ikan dan mempelam. sedapnya lemak2 pulut giturr.

Cara nak buat pulut lemak:
 500 gm pulut susu (rendam sekurang-kurangnya 4 jam)
 Pulut dikukus

300ml santan pekat
garam dan gula disesuaikan.

Pulut dikukus hingga masak. Tuangkan santan dan masukkan garam dan gula.

dah siap. Tahan hingga ke malam tanpa masuk dalam fridge. Ada orang kukus semula. Tapi akak tak kukus semula sebab nanti akan hilang lemak dia. suka yang lemak2 gitu.

bagi akak santan yang dimasukkan dalam pulut yang panas akan memasakkan pati santan tersebut.

Kalau nak rasa teringin nak makan boleh je oder ngan akak.



Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...