Isnin, 7 Julai 2014

PUDING ROTI BERKUAH


Bahan-bahan untuk Puding Roti Berkuah

1 buku roti yang panjang RM3.40
10biji telur (nak kurang pun tak apa)
1 tin susu cair
1 tin air
sedikit mentega untuk menyapu ke atas roti yang hendak disusun dalam bekas
5 -6 susdu besar gula

Cara : Susunkan roti yang disapu sedikit mentega ke dalam loyang sehingga  habis.
Blendkan telur susu cair dan air, gula dan esen vanilla. Tuang ke dalam loyang. Pastikan bahan cecair rendaman itu melepasi paras roti. Dengan kata lain tenggelam.

Biarkan selama 1/2 jam atau lebih. Pastikan cecair meresapi roti tersebut
Bakar dengan suhu oven 180 C selama 45 minit.

Kuah Kastad
1 tin susu cair
1 tin ait
esen vanila
5 sudu gula
2 sudu besar tepung kastad

Cara : Masak susu dan air , gula dan esen vanilla sehingga mendidih.
bancuh tepung dan sedikit air dan masuk dalam susu tersebut. dan biar mendidih sekejap. Sejukkan.


Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...