Ahad, 1 Mei 2011

NASI DAGING KEDAH

Nasi daging ini akak buat untuk menunggu seorang teman yang katanya nak datang ke rumah. Tapi tak jadi pula datangnya.

Kalau nak masak nasi ni akak guna resepi yang mudah dan ringkas. Main agak-agak je. Tak berapa pandai actually tapi boleh lah kalau naka memakannya.

Resepinya:

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
ditumbuk halus


bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkih

1 kilo daging tempatan (potong agak-agak la dan rebus)
3 pot beras. cuci bersih
2 camca serbuk kerutub

>>>>panaskan margerin/minyak sapi. tumis bawang dan bahan-bahan rempah kasar. Masukkan rempah kerutub. Tumis hingga naik minyak tutup api.

masukkan beras dalam rice cooker. Massukkan daging dan air rebusan dan masukkan rempah yang ditumis. Masukkan gula dan garam sikit. Tunggu nasi masak.


Air asam
>>>>>>
1 biji tomato
bawang besar
cili api, gula garam kicap manis dan air limau nipis diblend sekali.
Baru masukkan tomato yang dihiris nipis bersama bawang besar

Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...