Isnin, 15 Julai 2013

SAMBAL UDANG

SAMBAL UDANG


500g udang sederhana besar. Suka hati nak buang kulit atau tidak. (akak buat kadang kopek kulit kadang biar je kulit)
1 senduk cili kering yang telah dimesin
7 ulas bawang besar - mesin
3 ulas awang putih -mesin
2 batang serai
2 sudu besar sos cili
asam jawa sikit
garam , gula
sedikit kicap
g.

Tumis bawang dan cili hingga masak. setelah cili tersebut masak masukkan bahan2 perasa dan masak biar kering sedikit dan letakkkan udang. Biarkan kering. Kalau kuah prkat. Akak buat cair sikit sebab budak2 nak kuahnya.


Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...