Ahad, 9 Januari 2011

resepi Ikan keli bersambal

Hari ini masak ikan keli. Semua menu yang dibuat berasaskan ikan keli. sebabnya nak kosongkan stok ikan keli dalam icebox tu. Jom layan.

Bahan: 3 ekor ikan keli
5 biji cili besar
5 biji cili api
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
bawang besar mayang halus
2keping asam gelugur
garam dan manisan

cara:
ikan dibersih dengan air garam dan asam jawa. Perap ikan dengan halia, limau nipis dan bawang merah yang ditumbuk halus(optional) kalau nak perap. Kemudian goreng garing.
tumis bahan cili yang dikisar kasar. Goreng sampai garing cili tersebut, curah atas ikan.

Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...