Selasa, 17 Jun 2014

AYAM BAKAR

Ayam bakar ni amat mudah disediakan kerana bahan-bahan yang digunakan amt mudah dan ringkas.

Cara-caranya:
1 ekor ayam . Dibersih dengan membuang isi perutnya. masukkan dalam periuk besar dan rebuskan dalam 10 minit. Angkat dan toskan.
Sebelum itu sediakan 2 labu bawang besar sederhana besar. 3 inci halia dan 5 ulas bawang putih . 1 sudu besar lada hitam. Mesinkan bahan-bahan ini. bahan yang dikisar itu diperaskan dengan garam dan sedikit gula. Lumurkan pada ayam tersebut. perap selam 1/2 jam.

Apabila telah diperap bakar dalam oven dengan suhu 200 C selama 1 jam.
Boleh dimakan dengan nasi, dibuat salad dan diratah bersama-sama sos.


Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...