Selasa, 18 Mac 2014

RESEPI JERUK MANGGA # PAUH # MEMPELAM

Mempelam putik yang ada kat depan rumah ni dipetik muda. Memang akak teringin nak makan jeruk homemade ni. Tanpa pengawet,


Cara-caranya:

1. Beberapa biii buah mangga dibuang kulit dan dipotong kecil2. Ambil garam secukupnya dan direndam dengan buah mangga tersebut selama 1 malam.
2. keesokkan buang air garam yang telah direndam.



3. Masak air gula ikut manis yang dikehendaki. lagi manis lagi sedap.
4. Masukkan air gula ke dalam buah mangga.
5. simpan di dalam peti sejuk dan boleh dimakan dengan dibiar semalaman juga.
6. Letak cili untuk memedaskan jeruk tersebut.

Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...