Membuat laksam, mengukus laksam ada pelbagai cara. Ikut kebolehan masing-masing. Dan resepi untuk kali ini akak cuba ukurkan. Maklum la sebelum ni akak main campak2 je. Baru ada terluang sikit bila membuat laksam akak gunakan sukatan.
Bahan:
500 g tepung beras.
1000 litres air
garam 1 sudu kecil
50 g tepung ubi
2 sudu besar minyak
Kacau rata semua bahan-bahan tersebut.
Sediakan kukusan dan sapukan tudung periuk dengan minyak dan letakkan plastik.
bolehlah mengukus dengan api yang kuat.
Jangan tebal sangat tak best. Kalau nak tau masak ianya melembung.
### selamat mencuba.
Jumaat, 19 Oktober 2012
Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...
-
Pernah makan tak pulut lemak. Kalau orang kedah panggil pulut lemak la, orang luar tak pasti pulak ye. Pulut lemak boleh dipelbagaikan. Nak...
-
Rawatan pembaikan mata juling bukanlah asing lagi di negara kita sekarang ini, Ini dibuktikan dengan mata anak akak. Sebenarnya pembedahan m...
-
HOMEMADE PIZZA. Buat pizza begitu mudah dengan menggunakan noxxa breadmaker (amway). Sudah lama menggunakan noxxa breadmaker ni tapi har...