Jumaat, 19 Oktober 2012

LAKSAM

Membuat laksam, mengukus laksam ada pelbagai cara. Ikut kebolehan masing-masing. Dan resepi untuk kali ini akak cuba ukurkan. Maklum la sebelum ni akak main campak2 je. Baru ada terluang sikit bila membuat laksam akak gunakan sukatan.

Bahan:
500 g tepung beras.
1000 litres air
garam 1 sudu kecil
50 g tepung ubi
2 sudu besar minyak


Kacau rata semua bahan-bahan tersebut.
Sediakan kukusan dan sapukan tudung periuk dengan minyak dan letakkan plastik.
bolehlah mengukus dengan api yang kuat.
Jangan tebal sangat tak best.  Kalau nak tau masak ianya melembung.

### selamat mencuba.

Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...