Selasa, 9 Ogos 2011

ASAN REBUS TEMPOYAK IKAN KEMBUNG


Atas permintaan Humaira akak membuat asam rebus tempoyak yang simple. Sebab masakan akak semua yang simple2 je. Tak de yang susah2 mana.

Jom tengok resepi:
5 ekor ikan kembung sederhana besar
3 biji cili api }
3 biji cili besar} blend
5 sudu tempoyak}
1 inci halia }
bunga kantan
daun kesom
daun kunit 1 helai di siat
timun besar masak (optional)

Bahan blend dimasuk dalam periuk dan masukkan air agak2 kuah nak masak. Kalau nak pekat atau cair. Masukkan ikan dan timun. Masuk daun-daun tu. Biar mendidih. Perasakan masin dan masam serta anisnya. Ikutlah kesesuaian tekak masing2.

Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...