PULUT KUNING
(cara membuat pulut kuning cara mudah yang dibuat oleh mak akak dulu-dulu)
Rendam pulut kuning semalaman. Lebih kurang 6 jam.
1 kg beras pulut.
350 g santan pekat
Garam, gula, kunyit
Pulut direndam bersama asam keping. (nak bagi kilat)
Kukus sehingga lembut dan masak. Angkat dan siram kan santan yang dicampur garam dan gula secukupnya dan juga kunyit serbuk.
Dah siap pun dan boleh dimakan terus. Orang cakap tak tahan nanti basi tapi pulut kuning akak boleh tahan sampai malam. simpan dalam fridge lagi boleh. Sebab pulut tu dah panas jadi masuk santan dia mcm dah pandai.
Isnin, 9 September 2013
Assalamualaikum. Lama betul mak su tak updated blog ni. Dah bersawang agaknya. Biarlah permulaan tahun 2019 ni mak su kenangkan 2017 ddi m...
-
Pernah makan tak pulut lemak. Kalau orang kedah panggil pulut lemak la, orang luar tak pasti pulak ye. Pulut lemak boleh dipelbagaikan. Nak...
-
Rawatan pembaikan mata juling bukanlah asing lagi di negara kita sekarang ini, Ini dibuktikan dengan mata anak akak. Sebenarnya pembedahan m...
-
HOMEMADE PIZZA. Buat pizza begitu mudah dengan menggunakan noxxa breadmaker (amway). Sudah lama menggunakan noxxa breadmaker ni tapi har...