Untuk laksam:
1 peket tepung beras (500g)
1000ml air
secubit garam
1 sudu besar minyak
3 sudu besar tepung ubi.
Cara : Masuk semua bahan dan kacau hingga tepung tidak berketul.
Panaskan kukusan. Tudung periuk yang dilengser dengan minyak dipanaskan dalam kukusan. Ambil sesenduk adunan tepung dan masuk tuang atas tudung periuk. Jika tepung yang masak ia nampak mengelembung.
Untuk Kuah:
I kilo ikan yang direbus dan dibuang tulang.
15 biji cili kering
10 ulas bawang (dimesin cili, bawang dan belacan)
sebesar ibu jari belacan
300 g kelapa digoreng (cam nak buat kerisik) (masuk dalam blender blend sekali ngan bawang)
1 sudu besar lada hitam
400g santan
2000 ml air (ini agak2 kepekatan yang nak.) nak cair air banyak. nak pekat air sedikit.
Lengkuas. serai diketuk
masuk dalam peiuk masak la kuah dia. Perasakan dengan garam dan bahan-bahan yang disukai. Dah siap dah hidang la bersama ulam2.
Kalau tak faham boleh call akak.